tiistai 6. lokakuuta 2015

Arvostan persoonallisia ihmisiä

Luen aika paljon Helsingin Sanomia ja yleensä olen kolumneihin ollut enemmän, kuin tyytyväinen. Nyt täytyy kuitenkin sanoa, että petyin siihen, että näköjään trollailu on päässyt jo keltaisesta mediasta ns. luotettavaan mediaan asti.

Linkitin alkuun kolumnin, jonka kirjoittaja Hanna Korhonen on näköjään yksi niistä hyvinkin yleissivistymättömistä ja kapeakatseisista henkilöistä, joita joukossamme liikkuu. Anteeksi nyt vaan, mutta niin on. Ai miksi? Otsikko Arvostan naisellisia naisia ja miehisiä miehiä kertonee jo kaiken olennaisen. Korhonen ei sallisi kummaltakaan sukupuolelta mitään "normaaleja" rajoja ylittävää käytöstä. Ja metsään meni jo ensimmäisen kappaleen toisessa lauseessa: "Me kaikki synnymme joko miehiksi tai naisiksi, joten feminiinisyys ja maskuliinisuus ovat silloin luonnollisia ilmenemismuotoja." Ei, ei, ei, ei ja vielä kerran ei! Selkeästikään arvon kirjoittaja ei tiedä käsitettä intersukupuolisuus. Selvennetäänpä sitä siis hieman, jotta kukaan toinen ei erehtyisi:

Intersukupuolisuus on sukupuolisuuden kehityspoikkeama, jossa yksilön sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määrittää sukupuoliominaisuuksien avulla. Intersukupuolisella voi olla kummankin sukupuolen tunnusmerkkejä, tai sukupuoliset tunnusmerkit voivat olla epäselvät. Intersukupuolisuuden aiheuttajana on yleensä geenimutaatio tai sukupuolikromosomien poikkeava määrä, mutta myös kehitysiässä tapahtuneet hormonitasojen poikkeamat voivat johtaa intersukupuolisuustiloihin. Intersukupuolisesta ihmisestä on vanhastaan käytetty myös nimitystä hermafrodiitti.

Wikipedia selittää käsitteen kaikista parhaiten. Tästä siis huomaamme, että jo fyysisestikään ei ole aina itsestäänselvyys, onko henkilö mies vai nainen. Ja tämä siis oli vain fyysinen puoli. Entäpä sitten henkinen? Korhonen ei selvästikään ole kuullut myöskään siitä, että jotkut ihmiset ovat kyllä fyysisesti miehiä tai naisia, mutta henkisesti tuntevat olevansa päinvastaista sukupuolta, eli ovat transsukupuolisia. Toisinaan ihminen ei tunne itseään kummankaan sukupuolen edustajaksi (allekirjoittanutkin tuntee sellaisia henkilöitä). Edellämainitusta johtuu käsite: sukupuolenkorjaus.


Vaikka ei suoranaisesti haluaisikaan olla toista sukupuolta, kuin mitä on, voi silti olla kiinnostusta esimerkiksi jotain vastakkaiselle sukupuolelle lokeroitua harrastusta kohtaan. Vai millä muuten selitätte esimerkiksi naislätkän, tai miesbalettitanssijat? Ei ole oikein estää jotakuta tekemästä tai harrastamasta sitä, mistä tykkää vain koska se on "tarkoitettu" vastakkaiselle sukupuolelle. Olen itsekin harrastanut futista ja harrastan edelleen taekwon-doa, vaikka nyt tauko onkin. Nekin oli alunpitäen vain miehille suunnattuja harrastuksia, mutta en mä silti saa pitkiä katseita siitä, että harrastan tai harrastin jompaa kumpaa, vain koska olen tyttö. Ja juu, tämä siis Suomessa. Tiedän, että kaikkialla muualla se ei ole niin itsestäänselvää. Mutta sitäkö arvon Korhonen haluaa? Että sivistysvaltio Suomessa olisi edelleen niin rajattua, mitä kumpikin sukupuoli saa tai ei saa tehdä. Kiitos, mutta ei kiitos. Siinä vaiheessa en tuntisi Suomea enää kotimaakseni.


Josko siis lakkaisimme lokeroimasta kaikkea sukupuolen mukaan. Ihminen syntyy persoonaksi ja määrittää elämänsä sen mukaan, ei pelkästään sukupuolensa mukaan. Ja toivottavasti tämä oli ainoa kerta kun näen Helsingin Sanomissa näin ahdasmielisen tekstin, mistä tahansa asiasta. Pinna palaa nimittäin vähemmästäkin.

Kiitos teille, jotka jaksoitte lukea! Mä palaan vasta syysloman jälkeen tänne, koska lähen perjantaina Kreikkaan ja palaan kotiin vasta 19. päivä! Nähdään taas! =)

~Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti