sunnuntai 8. marraskuuta 2015

"Yes, I am a highly sensitive person. No, I am not overdramatic"

Tästä aiheesta oon varmaan joskus puhunut, ainakin edellisessä blogissani jos en tässä. Mutta ajattelin hiukan valottaa ihmisiä, kun ymmärrettävästi kertoessani että olen hsp- erityisherkkä, ihmisten yleisin reaktio on: "Siis MIKÄ?" Eli nyt vastaan kysymykseen, mitä tarkoittaa erityisherkkyys.

Ei, erityisherkkyys ei ole mikään sairaus tai vamma, vaikka sillä on joitakin yhteisiä piirteitä esimerkiksi autismin kanssa. Erityisherkkyys on kuitenkin vain yksi ominaisuus ihmisessä. Miten se sitten näkyy?

"Erityisherkän ihmisen (engl. Highly Sensitive Person, HSP)  hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Käytännössä se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä."

Selitetäänpä asia hiukan yksinkertaisemmin. Toki ominaisuuden näkymisessä on yksittäisiä eroja, mutta omalla kohdallani erityisherkkyys tarkottaa sitä, että en pysty, en yksinkertaisesti pysty, olemaan kovin pitkään suuressa ihmisporukassa, saati jos tila on muutenkin ahdas. Kestän ihmispaljoutta hetken, mutta jos en pääse pois silloin kun haluan, stressaannun ja ahdistun hyvinkin pahasti. Tämä on kuitenkin ominaisuuksista vasta yksi.

Tunneherkkyys on hyvin yleinen piirre erityisherkillä, niin myös minulla. Koen kaikki tunteet vihasta ja surusta rakkauteen ja iloon paljon ns. "normaalia" henkilöä voimakkaammin. Lisäksi asioiden liika analysointi on osa hsp:tä. Se taas tarkoittaa sitä, että mulle saatetaan sanoa jotain, mitä ei todellakaan olla tarkoitettu ilkeäksi kommentiksi, mutta se jää silti pyörimään päähäni pitkäksi aikaa ja herkästi loukkaannun. Nykyään en ota nokkiini enää niin herkästi, kuin ennen, mutta varsinkin jos tärkeimmiltä ihmisiltä tulee ilkeän kuuloinen kommentti, se loukkaa edelleen. Erityisherkkyys saattoi olla yksi syy koulukiusaamiselleni; Otin herkästi itseeni, joten se lisäsi vettä kiusaajien myllyyn.

Aika usein erityisherkkyyteen liittyy myös se, että jokin viidestä aistista on yliherkkä. Itselläni se on kuulo. Varsinkin äkilliset kovat tai korkeat äänet sattuvat korviini. Toisinaan pystyn myös kuulemaan korkeampia ääniä, kuin normaalikuuloinen henkilö. Voin kertoa että se ei ole mikään kiva ominaisuus läheskään aina.

Tässä tuskin on vielä kaikki erityisherkkyyteen liittyvät "oireet", mutta nämä edellämainitut tulevat itsessäni eniten esille. Kyseinen ominaisuus ei ole vielä kovin laajasti Suomessa tunnettu, joten tiedon levittäminen siitä tuskin on paha asia. =P


~Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti