maanantai 7. syyskuuta 2015

Sisällissota mediassa ei auta ketään

Yhteiskuntaopin esseen kirjoituksen lomassa on hyvä tulla ottamaan taas vaihteeksi kantaa yhteiskunnalliseen asiaan, vaikkakin se on ihan eri kuin esseen aihe on. Aihe on edelleen se ajankohtaisin, eli maahanmuuttajat.

Silmiini osui nimittäin eilen Iltalehden (tai -sanomien en nyt muista kumpi) paperiversiota lueskellessani yleisönosastokirjoitus, joka sai itseni ajattelemaan asioita hiukan uudestaan. Kirjoittaja oli vain hiukan itseäni vanhempi lukiolainen ja minusta tuntuu, että hän osui tekstissään naulankantaan. Tiivistetysti hän kertoi tekstissään, kuinka heidät, jotka eivät halua Suomeen pakolaisia, leimataan automaattisesti rasisteiksi. Päin vastoin kyseiseen aiheeseen suhtautuvat puolestaan saavat kuulla olevansa epäisänmaallisia ja ties mitä muuta. Oi kyllä olen saanut itsekin sitä kuulla + kuinka en näe metsää puilta ym ym, mutta toisaalta itse olen ollut vasta- argumenteissani vähintäänkin yhtä kärkäs. Kysymys kuuluu, onko siinä yhtään mitään järkeä? Vastaus on, että ei.

Maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa on kyseessä niin monipiippuinen juttu, ettei täysin mustavalkoista vastausta siihen ole olemassa. Tosiasia on se, että konfliktimaista paenneita ei voi jättää oman onnensa nojaan, ei todellakaan, mutta toisaalta myös kotimaassakin on ongelmia ja maahanmuuttajien mukana valitettavasti myös lisääntyy se rikollisuus. Toisaalta ei ole mitään järkeä estää maahanpääsy kaikilta turvapaikanhakijoilta vain sen perusteella, että joukossa on myös niitä siipeilijöitä tai muita mätämunia. Joukossa on kuitenkin myös heitä oikeasti apua tarvitsevia. Lisäksi Suomesta lähtee muualle maailmaan niin paljon ihmisiä, että ilman maahanmuuttajia täällä olisi pian pula esimerkiksi vanhustenhoitajista. Ja vanhuksia Suomessa on paljon! Tästä voinee siis päätellä, että sekä puolesta, että vastaan olevilla on hyvät argumentit perustella kantansa. Tosiasia kuitenkin on, että tämä jatkuva eripura somessa ja muutenkin mediassa ei hyödytä yhtään ketään. Miten mihinkään voitaisiin saada ratkaisuja, jos ei osata edes tehdä yhteistyötä asioissa? Koska ilman yhteistyötä mistään ei tule yhtään mitään. Se nähtiin jo sodissakin. En siis näe yhtään mitään järkeä kinastella asioista sosiaalisessa mediassa, koska sieltä ne eivät kuitenkaan etene sinne, missä se päätösvalta asioista on, eli eduskuntaan. Itse en mielipidettäni maahanmuuttajiin liittyen aijo muuttaa, ainakaan ilman erittäin, erittäin hyvää syytä, jolle jään hiljaiseksi. Tiedän kuitenkin, että kaverini, joka on täysin päinvastaista mieltä kyseisestä asiasta, ei myöskään aijo vaihtaa kantaansa, vaikka kuinka yrittäisinkin saada häntä sen tekemään. Enää en aijo edes yrittää. Yksityisten kansalaisten on turha verkossa tai missään muuallakaan tällaisesta asiasta kinastella, koska sillä ei ole vaikutusta mihinkään. Toki keskusteluahan saa ja pitääkin olla, mutta se, että toista haukkuu rasistiksi ja toista epäisänmaalliseksi ei kuitenkaan ole yhtään järkevää.

Lisäksi myöskään yksityisten henkilöiden ei kuulu verkossa ratkaista kysymystä maahanmuutosta. Se kysymys kuuluu valtaapitäville, joille kansalaiset voivat kuitenkin mielipiteensä esittää. Blogitekstit ynnä muut voivat (ja usein lähtevätkin) leviämään vaikka kuinka, mutta se ei loppupelissä tuo sitä ratkaisua ongelmaan. Ongelmaan, johon ei ole olemassa yksiselitteistä ratkaisua vaikka moni niin tuntuu ajattelevankin. Emme voi sulkea silmiämme muiden hädältä, on velvollisuus auttaa. Toisaalta emme voi myöskään unohtaa omiamme.

Miettikää siis jatkossa mitä nettiin kirjoitatte! Asioita ei ratkota solvaamalla toista suuntaan tai toiseen!
~Julia

4 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus! Täysin samaa mieltä. Moinen julkinen keskustelu vaan pahoittaa kaikkien mielet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niinpä sehän siinä on. Itse tosiaan olen aiemmin hyvinkin kärkkäästi ilmaissut mielipiteeni maahanmuuttoa vastustavista mutta ei siinä ole mitään järkeä. Ei sellanen tosiaan saa kuin huonolle tuulelle itsensä ja muut.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista